Applecross Residence / iredale pedersen hook architects

first_img Carrier and Postmus Architects (CAPA) Save this picture!© Peter Bennetts+ 49 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/800782/applecross-residence-iredale-pedersen-hook-architects Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/800782/applecross-residence-iredale-pedersen-hook-architects Clipboard Structural: Projects Photographs Australia 2015 Photographs:  Peter Bennetts Manufacturers Brands with products used in this architecture project Terpkos Engineering “COPY” Landscape Architects: CopyHouses•Applecross, Australia Applecross Residence / iredale pedersen hook architectsSave this projectSaveApplecross Residence / iredale pedersen hook architects Manufacturers: Austral Bricks, Original Ceramics Year:  Hydraulics Engineer:Peter Hodson LnC Hydraulic and FireArchitect In Charge:Adrian Iredale, Finn Pedersen, Martyn Hook, Vincci Chow, Caroline di Costa, Tyrone Cobcroft, Giancarlo Belviso, Alex WillisCity:ApplecrossCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Peter BennettsRecommended ProductsFiber Cements / CementsRieder GroupFacade Panels – concrete skinEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapFiber Cements / CementsULMA Architectural SolutionsPaper Facade Panel in Leioa School RestorationText description provided by the architects. Our clients desired a building that would endure time, evoke a sense of permanence and a sense of already existing on the site. Brick was the natural choice that immediately met this requirement.Save this picture!© Peter BennettsThe site sits on the edge of the Swan River with views to the city of Perth. The design creates an experiential connection to the meandering river, a fluid and dynamic body of water that has carved out mass forming a direct engagement with the occupant.Save this picture!SketchThe street is revealed through the pushing and pulling of the protective brick walls while opening on to the river view. The walls wrap around the east and west side boundaries filtering the intense Perth light and views through brick screens and bouncing light from reflective brick on deep reveals.Save this picture!© Peter BennettsThe bricks mass is simultaneously heavy and light; one storey is hung from the upper level and the cranked columns on the east boundary. At a finer level brick patterning slips and slides continuing the sense of movement.Save this picture!© Peter BennettsThe house extends over five levels with the ground semi embedded in to the earth. This is used as an opportunity to explore a change in experiential weight and movement as the house frees itself from the ground. Each level becomes lighter and more fluid finishing with the upper level roof terrace that opens and welcomes the meandering Swan River. Save this picture!© Peter BennettsIt is purposely placed to the north of the site and allows for future sub-division to include an additional dwelling as part of a suburban densification program. One level of the house is designed to be self-sufficient and act as a separate apartment dwelling allowing friends, relatives or other people to occupy the site.Save this picture!DiagramGeo-thermal heating and cooling maintain constant temperatures. The thermal mass of the house has enabled no additional heating in winter to date. A thermal chimney over the entry space extends for three levels, extracting hot air in summer using a low velocity fan. Save this picture!© Peter BennettsThe house position creates a long and stretched entry garden that includes a meandering path through the evolving forest. The mature trees partly screen the house from the street and slowly reveal the house and entry to visitors as one walks through the garden. A sense of mystery and surprise begins with the entry to the house and finishes on the upper roof terrace level.Save this picture!Site DrawingProduct Description. One material is used on the house and on the boundary walls, Austral Elements Platinum and Zinc. Slightly different in appearance both bricks reveal a mysterious depth and shimmer over the duration of a day. Save this picture!© Peter BennettsSave this picture!DetailProject gallerySee allShow lessYangzhou Li Ning Sports Park / Australia PT Design Consultants LimitedSelected ProjectsBiotrial North American Headquarters / Francis CauffmanSelected Projects Share Area:  1600 m² Year Completion year of this architecture project Houses Architects: iredale pedersen hook architects Area Area of this architecture project “COPY” ArchDaily Applecross Residence / iredale pedersen hook architects CopyAbout this officeiredale pedersen hook architectsOfficeFollowProductsConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesApplecrossAustraliaPublished on December 09, 2016Cite: “Applecross Residence / iredale pedersen hook architects” 09 Dec 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemPlasticsMitrexSolar SidingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalSystems / Prefabricated PanelsKalwall®Translucent WalkwaysPanels / Prefabricated AssembliesIsland Exterior FabricatorsSpecialty Facade SystemsLightsLouis PoulsenLamps – LP Slim BoxWoodBruagAcoustic Panels with LEDTiles / Mosaic / GresiteHisbalitMosaic Tiles – Palm SpringsMineral / Organic PaintsKEIMBlack Concrete – Concretal®-BlackSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Smart CeilingsDoorsGorter HatchesFloor Door – Fire RatedBricksDEPPEWaterstruck Bricks – 1622/1635ekws DFMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more

SIMONSZ Residential Building / Ronald Janssen Architects

first_imgArchDaily Photographs Design Team:Ronald Janssen, Daan Foks, Luuk van den Berg, Rocio Prieto VillaverdeClients:Prosperity, George van der VlugtEngineering:Van RossumConsultants:BeijersbergenCity:AmsterdamCountry:The NetherlandsMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Simone BossiRecommended ProductsDoorsSaliceSliding Door System – Slider S20DoorsLinvisibileLinvisibile Curved Hinged Door | AlbaWoodTechnowoodPergola SystemsDoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesText description provided by the architects. In a narrow street in Amsterdam’s Weteringbuurt, between former factories, schools, business premises and weavers’ houses, stands a new residential building containing 19 apartments: Simonzs, designed by Ronald Janssen Architecten. Large vertical concrete slabs give the building the solid, imposing look of a structure that has always been here and always will be. Save this picture!© Simone BossiThe size of this large residential building on Fokke Simonszstraat harks back to the school and later homeless shelter that previously stood on this spot. The entrance to the residences has been placed at the centre of the complex, enhancing its monumental character. Meanwhile, the 44-metre-long facade has been articulated to harmonise with the adjoining structures. On the top storey, it recedes at several points, continuing the rhythm of the street’s narrow buildings.Save this picture!© Simone BossiSave this picture!Floor planSave this picture!© Simone BossiCloser inspection reveals another change in scale: the concrete slabs are narrow and deep near ground level and become wider and shallower as they ascend. As a result, the ground-floor residences are slightly set back from the street. The windows on the top storeys are almost flush with the facade, while those at street level are recessed. The facade therefore appears to lean forward slightly, making playful reference to Amsterdam’s many slanting historical houses.Save this picture!© Simone BossiThe interiors of the 19 apartments are bathed in natural light thanks to the huge windows. These are placed at an angle to the building line to afford good views of the street and add dynamism to the building. When the windows on the upper storeys are opened fully, the city flows in, and the living space becomes a spacious balcony. The plinth is raised so that each ground-floor flat has a basement and a first floor, creating an open living space with many possible layouts.Save this picture!© Simone BossiThe back of the building is peaceful. The rear facade has been placed at a distance from the block behind to create an outdoor space. The ground-floor flats have back patios, making them ideal for families. The apartments on the upper floors have loggias on a gallery. All the outdoor spaces look out on a green wall, which affords good acoustics and a pleasant climate. Simonzs’ design shows careful attention to detail.Save this picture!© Simone BossiArchitect Ronald Janssen has cleverly made use of the fact that, owing to the narrowness of the street, the building is always seen at an angle, never frontally. All edges have been expertly smoothed away. The window casings, mailboxes and intercoms as well as the glass are bronze in colour. Nothing here has been left to chance.Save this picture!© Simone BossiProject gallerySee allShow lessGabriela Hearst Store London / Foster + PartnersSelected ProjectsKliment Halsband Architects on Its New Ugandan Surgical FacilityInterviewsProject locationAddress:Fokke Simonszstraat 61, 1017 TE Amsterdam, The NetherlandsLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Manufacturers: AutoDesk, Concrete, Schuco, Trimble Year:  “COPY” Photographs:  Simone Bossi Manufacturers Brands with products used in this architecture project SIMONSZ Residential Building / Ronald Janssen ArchitectsSave this projectSaveSIMONSZ Residential Building / Ronald Janssen Architects Apartments 2019 SIMONSZ Residential Building / Ronald Janssen Architects Architects: Ronald Janssen Architects Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/929406/simonsz-residential-building-ronald-janssen-architects Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/929406/simonsz-residential-building-ronald-janssen-architects Clipboard Projects “COPY” Kondor Wessels Builder: Save this picture!© Simone Bossi+ 37Curated by Paula Pintos Share Area:  2480 m² Year Completion year of this architecture project The Netherlands CopyApartments•Amsterdam, The Netherlands CopyAbout this officeRonald Janssen ArchitectsOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsAmsterdamOn FacebookThe NetherlandsPublished on December 02, 2019Cite: “SIMONSZ Residential Building / Ronald Janssen Architects” 02 Dec 2019. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialMetal PanelsDri-DesignMetal Panels – CopperIn architectureSikaBuilding Envelope SystemsExterior DeckingLunawoodThermowood DeckingMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsPure + FreeFormCustom Metal Cladding – Legacy Fund 1 BuildingWood Boards / HPL PanelsInvestwoodWood Fiber Partition Walls – ValchromatDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Vertical Pivot Door | BrezzaSkylightsFAKROEnergy-efficient roof window FTT ThermoToilets / BidetsBritexToilets – Accessible Centurion PanMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more

Philip’s musical connections to Limerick City street remembered

first_imgAdvertisement Vanishing Ireland podcast documenting interviews with people over 70’s, looking for volunteers to share their stories Limerick’s National Camogie League double header to be streamed live RELATED ARTICLESMORE FROM AUTHOR TAGSlimerickPhilip McCormackSraid an CheoilSt John’s Brass and Reed BandThe Honda Man Print WhatsApp by Alan [email protected] up for the weekly Limerick Post newsletter Sign Up Avril and Jim McCormackTHE family of the late Philip McCormack hit a nostalgic note last weekend when they gathered at Sraid an Cheoil in the city centre to remember the well-loved Limerick man.Fondly known as ‘The Honda Man’, Philip died after being knocked off his bicycle on the Kilmurry Roundabout on January 8 last year.This month also marks the fifth anniversary of the opening of Sraid an Cheoil, which joins Mulgrave Street and Roxboro Road.Philip was the man behind the campaign to have the street given its musical name and his family decided it would be fitting to mark its fifth anniversary in his honour. Last Sunday family members gathered on the city street to remember the 40-year-old father-of-one.“It’s been five years since the opening of Sraid an Cheoil and its benefits have made life easier for motorists and pedestrians alike,” Philip’s younger brother Jim told the Limerick Post.Sraid an Cheoil is also the former home to St John’s Brass and Reed Band and the McCormack family have a long tradition with the marching band. Philip and Jim’s dad, also Jim, has been a member for 60 years.In fact it was this strong family connection that prompted Philip’s campaign to have the area named Music Street.The late Philip McCormack, fondly known as ‘The Honda Man’“We all played in the band as kids. Philip wanted to do something to keep the band’s history in the spot where it once stood. He did everything he could to get it renamed. He put in a lot of hard work and made a lot of phone calls and attended lots of meetings with the Council to do so,” his 37-year-brother recalls.“The band used to practice every Sunday morning and every Wednesday night at the premises in preparation for supporting local events, churches, various marches and especially the St Patrick’s day parade. Past members include Mick Hinchy, Tom Quigley, Frank Phelan and Albert Mac to name a few. Still playing today are heroes like Jimmy McCormack, Dermot Maloney John Doyle and Jack Quigley,” Jim added.A native of Annacotty, Philip was commissioned in 2011 to restore and customise two Honda 50 motorbikes painted in Limerick colours which featured prominently in an 11850 TV advert. The campaign paid homage to the ‘Nifty 50′ as it is better known. Philip rescued the motorbikes, restored them to their former glory, helped shoot the television advert and even featured in it.“Philip worked on bicycles and motorcycles and ironically the street he named is full of  hire bicycles now. It’s a fitting tribute and I’ve no doubt he’s smiling down on us,” his brother concluded. Email Limerick Ladies National Football League opener to be streamed livecenter_img NewsLocal NewsPhilip’s musical connections to Limerick City street rememberedBy Alan Jacques – January 22, 2015 1168 Previous articleLimerick Bishop feels 12 is too young for ConfirmationNext articlePike take the spoils in dramatic comeback Alan Jacqueshttp://www.limerickpost.ie Twitter Facebook Limerick Artist ‘Willzee’ releases new Music Video – “A Dream of Peace” Predictions on the future of learning discussed at Limerick Lifelong Learning Festival WATCH: “Everyone is fighting so hard to get on” – Pat Ryan on competitive camogie squads Linkedinlast_img read more